De gemeente negeert haar Nota Aanpasbaar Bouwen

door | 2 nov 2018

Al jaren is men binnen de gemeente Capelle aan den IJssel bezig geweest aan de Nota Aanpasbaar Bouwen. In 2014 werd deze eindelijk door de gemeenteraad aangenomen. Maar, zoals vele dingen, komt het aan op uitvoeren en controleren. De BGC adviseert op elke omgevings- of bouwvergunning die de gemeente ons toestuurt. Een aantal keren is gebleken dat geen gevolg word gegeven aan de uitvoering van deze Nota. Zelfs architectenbureaus en projectontwikkelaars hebben de gemeente Capelle aan den IJssel er op gewezen dat deze Nota Aanpasbaar Bouwen zelfs NIET te vinden is op de eigen website van de gemeente. De BGC heeft zelfs gebruik gemaakt van het spreekrecht bij de raadscommissie SOB om hen te wijzen op deze misser. Inmiddels worden woningen gebouwd zonder het besef (en de verplichting) dat gezonde mensen, die later een handicap (kunnen) krijgen, deze woning weer moeten verlaten, omdat de woning niet aangepast kan worden naar hun beperking. Sterker, als je al gehandicapt bent, dan kán je gewoon niet naar dergelijke woningen verhuizen! Zie het voorbeeld van de 48 appartementen aan de Onack-/Barckalaan in de wijk Fascinatio (foto Sjors Los). Ons dringend advies: Raadsleden DOE er wat aan!

Ander nieuws

Onderzoek jongeren met beperking

Kinderombudsman Stans Goudsmit begint een onderzoek naar hoe kinderen met een beperking letterlijk en figuurlijk tegen obstakels aanlopen in het dagelijks leven. Zij roept kinderen en jongeren op in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel mee te...

Lees meer

De BGC sprak in bij de gemeenteraadsvergadering

Met 31 stemmen voor en 2 stemmen tegen werd de Stadsvisie uiteindelijk aangenomen. De BGC hoopt dat onze inhoudelijke tekst (zie hierna) leidt tot bewustwording van zaken betreffende gehandicapten in Capelle aan den IJssel. Op maandag 27 september 2021 sprak de BGC in...

Lees meer

De Slimste Gemeente: Wat weet ú van…?

Capelle aan den IJssel: met zeven wijken en daarin weer afzonderlijke specifieke buurten is het voor politici moeilijk een eenduidige beleidslijn te trekken voor mensen met een beperking. De ene beperking is de andere niet. Toch verwacht de BGC dat zaken zoals de...

Lees meer

Hobbel en bobbel in het IJsdans (artikel AD)

Op donderdag 30 september 2021 verscheen in het AD, regio Oost, een artikel over de voetgangersproblemen in Capelle-Schollevaar, met name in het IJsdans. Ook de Lokale Omroep Capelle (FM 105.3) zal er zaterdagmorgen (2 oktober) aandacht aan besteden. Al met al een...

Lees meer

Ontmoetingsplein in de Roo van Capelle

De BGC bezocht de inloop van het Ontmoetingsplein in de Roo van Capelle (bij de Baronie 326, inrit bij De Linie, wijk Oostgaarde). Dit nieuwe plein wordt verzorgd door Aafje (zorgverlener) in samenwerking met jongeren van de stichting BONT (verstandelijke beperking). ...

Lees meer

Een bedrijf starten met een arbeidsbeperking

Mensen die ondanks hun lichamelijke beperking graag een eigen onderneming opzetten, kunnen hier (klik op onderstaande link of kopieer deze) een overzicht vinden van financiële tegemoetkomingen, hoe deze worden aangevraagd en de voorwaarden hiervan....

Lees meer

Aha, AH in de fout

De voorzitter van de BGC, Sjors Los constateerde dat een op-/afrit (en geparkeerd op het trottoir), deze geblokkeerd werd door een bestel/bezorgdienst van AH. De BGC heeft dit bericht inclusief een foto 'bezorgd' bij AH. Een reactie bleef vooralsnog uit.

Lees meer