Inspreektekst tijdens de gemeenteraadsvergadering 27 september 2021

door | 27 sep 2021

Gebruikmakend van het inspreekrecht stelde Sjors Los, namens de BGC het volgende: “Als bestuurslid van de stichting Belangengroep Gehandicapten Capelle aan den IJssel, de BGC, spreek ik u toe. Maar ook als voormalig inwoner van Capelle aan den IJssel. Mijn naam is Sjors Los.

In een raadscommissie heeft u reeds gesproken over een visie gelukkig gericht op de toekomst. Maar misschien ook voortbordurend op uw eigen politieke uitgangspunten toen u gekozen werd, of straks in 2022, wanneer u met uw partij de verkiezingen in gaat.

Capelle aan den IJssel is een dorp met ongeveer 66.000 stadse inwoners: zij wonen, verblijven of werken hier, of trekken weer verder naar een ander dorp of stad. Ik ben daar zelf ook een voorbeeld van. De visie van de BGC aan u is concreet:

 Vergrijzing?  Geef bijstandsgerechtigden een gratis OV-jaarkaart zoals u thans doet aan AOW’ers. Dat kost geld. Maar het geld dat u al aan de RET heeft betaald, maar NIET is benut door het aantal AOW-ers die er statistisch nooit gebruik van (gaan) maken, zou benut kunnen worden voor deze sociaal zwakkeren.

Buitenruimte?  De Capelse bevolking bestaat ook uit mensen met een beperking, fysiek of anderszins. Zorg dat de buitenruimte vrij toegankelijk blijft in alle jaargetijden, denk daarbij aan de paden en de bankjes in het Schollebos en die in het Hitlandpark.

Denk na bij aanbestedingen van het groenonderhoud over permanent lage struiken rondom rotondes om de zichtveiligheid te garanderen voor kinderen en voor mensen in een rolstoel. Maar ook bij voorbeelden van overhangend groen op trottoirs bij particulieren en op gemeentegrond. En is er al een uitvoeringsbeleid voor de aanpak van hinderlijk geparkeerde deelscooters op voetstraten? Mogelijk kunt u dit dwingend regelen bij het verlenen van vergunningen!

Woningbouw?

Toegankelijk en aanpasbaar bouwen zou niet alleen een eis moeten zijn maar een juridisch afdwingbare voorwaarde om te mogen bouwen in Capelle aan den IJssel.

Zorg voor ambtelijk toezicht op de uitvoering van de bouw, tijdens het bouwen en niet bij oplevering want dan is het vaak te laat. De Nota Aanpasbaar bouwen is in 2014 door uw raad aangenomen: zorg voor controle op de uitvoering.

Tot slot

De BGC breekt al ruim 40 jaar een lans voor de belangen van Capelse mensen met een beperking.

Het is nu tijd dat in uw visie en in uw politieke statements en partijprogramma’s deze belangen specifiek worden opgenomen en geïmplementeerd.

Dit met het oog op de verkiezingen in 2022, maar nog meer voor die mensen van wie hun stem niet werd gehoord, maar die wel in Capelle aan den IJssel afhankelijk zijn van uw besluitvorming en van de uitvoering daarvan.

Als extra bijzonderheid, hoewel dat bestuurlijk niet mogelijk is, dien ik, als inspreker namens de BGC fictief een motie in.

Ik dank u voor uw aandacht en ik wens u een daadkrachtige vergadering en een dito beleid!”

Ander nieuws

Onderzoek jongeren met beperking

Kinderombudsman Stans Goudsmit begint een onderzoek naar hoe kinderen met een beperking letterlijk en figuurlijk tegen obstakels aanlopen in het dagelijks leven. Zij roept kinderen en jongeren op in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel mee te...

Lees meer

De BGC sprak in bij de gemeenteraadsvergadering

Met 31 stemmen voor en 2 stemmen tegen werd de Stadsvisie uiteindelijk aangenomen. De BGC hoopt dat onze inhoudelijke tekst (zie hierna) leidt tot bewustwording van zaken betreffende gehandicapten in Capelle aan den IJssel. Op maandag 27 september 2021 sprak de BGC in...

Lees meer

De Slimste Gemeente: Wat weet ú van…?

Capelle aan den IJssel: met zeven wijken en daarin weer afzonderlijke specifieke buurten is het voor politici moeilijk een eenduidige beleidslijn te trekken voor mensen met een beperking. De ene beperking is de andere niet. Toch verwacht de BGC dat zaken zoals de...

Lees meer

Hobbel en bobbel in het IJsdans (artikel AD)

Op donderdag 30 september 2021 verscheen in het AD, regio Oost, een artikel over de voetgangersproblemen in Capelle-Schollevaar, met name in het IJsdans. Ook de Lokale Omroep Capelle (FM 105.3) zal er zaterdagmorgen (2 oktober) aandacht aan besteden. Al met al een...

Lees meer

Ontmoetingsplein in de Roo van Capelle

De BGC bezocht de inloop van het Ontmoetingsplein in de Roo van Capelle (bij de Baronie 326, inrit bij De Linie, wijk Oostgaarde). Dit nieuwe plein wordt verzorgd door Aafje (zorgverlener) in samenwerking met jongeren van de stichting BONT (verstandelijke beperking). ...

Lees meer

Een bedrijf starten met een arbeidsbeperking

Mensen die ondanks hun lichamelijke beperking graag een eigen onderneming opzetten, kunnen hier (klik op onderstaande link of kopieer deze) een overzicht vinden van financiële tegemoetkomingen, hoe deze worden aangevraagd en de voorwaarden hiervan....

Lees meer

Aha, AH in de fout

De voorzitter van de BGC, Sjors Los constateerde dat een op-/afrit (en geparkeerd op het trottoir), deze geblokkeerd werd door een bestel/bezorgdienst van AH. De BGC heeft dit bericht inclusief een foto 'bezorgd' bij AH. Een reactie bleef vooralsnog uit.

Lees meer

Openbaar toilet weer beschikbaar op Amnestyplein

Naar aanleiding van een eerdere e-mail (op 6 mei), die de gemeente stuurde naar de BGC, willen wij mededelen dat er vanaf 21 september 2021 weer gebruik gemaakt kan worden van het openbaar toilet. Door de verbouwing van het Stadsplein en RET Metrostation Capelle –...

Lees meer