De Slimste Gemeente: Wat weet ú van…?

door | 30 sep 2021

Capelle aan den IJssel: met zeven wijken en daarin weer afzonderlijke specifieke buurten is het voor politici moeilijk een eenduidige beleidslijn te trekken voor mensen met een beperking. De ene beperking is de andere niet. Toch verwacht de BGC dat zaken zoals de implementatie van het VN-Verdrag voor gehandicapten ook in Capelle tot uiting komt. Wettelijk is het zelfs verplicht, maar wat weet de slimste gemeente (of u) van zaken die gehandicapten bij u in de straat tegenkomen? Vraag het Sidney Tetelepta (visueel beperkt) die met zijn assistentiehond obstakels tegenkomt, zoals geparkeerde voertuigen op het trottoir in Schollevaar (zie foto)

Op 16 maart 2022 mogen we weer stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hét moment om aandacht te vragen voor een inclusieve en toegankelijke gemeente voor mensen met een beperking.  Maar hoe? We geven een aantal tips afkomstig van de landelijke organisatie Ieder(in) of volg https://2miljoenstemmen.nl/zo-kun-je-meedoen/

Laat van je horen op social media

Spreek je uit op social media. Laat op Twitter, Facebook, LinkedIn en Instagram weten waar jij dagelijks tegenaan loopt en waar echt verandering in moet komen. Geef voorbeelden. En gebruik steeds de hashtag #2MiljoenStemmen. Graag met de hoofdletters, want dan kan ook voorleessoftware de hashtag goed lezen.

Tag de verantwoordelijk wethouder of een lokale politieke partij

Spreek een wethouder rechtstreeks aan, stel hem of haar een vraag. Of leg je standpunt voor aan een politieke partij. Dat doe je door achter je vraag of standpunt een @ met de naam van de wethouder of partij te plaatsen. En gebruik ook hierbij steeds de hashtag #2MiljoenStemmen. Politici zoeken online veel de dialoog op met burgers en organisaties. Zeker tijdens deze coronacrisis. Maak daar gebruik van!

Maak het persoonlijk

Laat weten wat jij in jouw dagelijks leven nodig hebt om goed mee te kunnen doen aan de samenleving. Maak duidelijk wat, waar en wanneer het in jouw leven nog misgaat en wat de gemeenteraad daaraan kan of moet veranderen. Laat ook weten wat het voor jou persoonlijk betekent dat je niet volwaardig mee kunt doen.

Volg en deel #2MiljoenStemmen

Volg de berichten met de hashtag #2MiljoenStemmen

Ander nieuws

Onderzoek jongeren met beperking

Kinderombudsman Stans Goudsmit begint een onderzoek naar hoe kinderen met een beperking letterlijk en figuurlijk tegen obstakels aanlopen in het dagelijks leven. Zij roept kinderen en jongeren op in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel mee te...

Lees meer

De BGC sprak in bij de gemeenteraadsvergadering

Met 31 stemmen voor en 2 stemmen tegen werd de Stadsvisie uiteindelijk aangenomen. De BGC hoopt dat onze inhoudelijke tekst (zie hierna) leidt tot bewustwording van zaken betreffende gehandicapten in Capelle aan den IJssel. Op maandag 27 september 2021 sprak de BGC in...

Lees meer

Hobbel en bobbel in het IJsdans (artikel AD)

Op donderdag 30 september 2021 verscheen in het AD, regio Oost, een artikel over de voetgangersproblemen in Capelle-Schollevaar, met name in het IJsdans. Ook de Lokale Omroep Capelle (FM 105.3) zal er zaterdagmorgen (2 oktober) aandacht aan besteden. Al met al een...

Lees meer

Ontmoetingsplein in de Roo van Capelle

De BGC bezocht de inloop van het Ontmoetingsplein in de Roo van Capelle (bij de Baronie 326, inrit bij De Linie, wijk Oostgaarde). Dit nieuwe plein wordt verzorgd door Aafje (zorgverlener) in samenwerking met jongeren van de stichting BONT (verstandelijke beperking). ...

Lees meer

Een bedrijf starten met een arbeidsbeperking

Mensen die ondanks hun lichamelijke beperking graag een eigen onderneming opzetten, kunnen hier (klik op onderstaande link of kopieer deze) een overzicht vinden van financiële tegemoetkomingen, hoe deze worden aangevraagd en de voorwaarden hiervan....

Lees meer

Aha, AH in de fout

De voorzitter van de BGC, Sjors Los constateerde dat een op-/afrit (en geparkeerd op het trottoir), deze geblokkeerd werd door een bestel/bezorgdienst van AH. De BGC heeft dit bericht inclusief een foto 'bezorgd' bij AH. Een reactie bleef vooralsnog uit.

Lees meer

Openbaar toilet weer beschikbaar op Amnestyplein

Naar aanleiding van een eerdere e-mail (op 6 mei), die de gemeente stuurde naar de BGC, willen wij mededelen dat er vanaf 21 september 2021 weer gebruik gemaakt kan worden van het openbaar toilet. Door de verbouwing van het Stadsplein en RET Metrostation Capelle –...

Lees meer