De BGC sprak in bij de gemeenteraadsvergadering

door | 1 okt 2021

Met 31 stemmen voor en 2 stemmen tegen werd de Stadsvisie uiteindelijk aangenomen. De BGC hoopt dat onze inhoudelijke tekst (zie hierna) leidt tot bewustwording van zaken betreffende gehandicapten in Capelle aan den IJssel.

Op maandag 27 september 2021 sprak de BGC in bij de Capelse gemeenteraadsvergadering op de ‘Stadsvisie, met het oog op de toekomst‘. De inhoud van dit inspreken werd gevolgd door een fictieve motie die de voorzitter van de BGC voorlas en indiende. De tekst luidde:

“MOTIE BGC: Gehoord hebbende van het agendapunt Stadsvisie met het oog op de toekomst van de gemeente Capelle aan den IJssel in vergadering bijeen op maandag 27 september 2021,

Overwegende

  • dat Capelle aan den IJssel niet alleen de meest liefdevolle gemeente van Nederland wilt zijn op 14 februari (Valentijnsdag) van elk jaar
  • dat elke week een week van toegankelijkheid zou moeten zijn voor de mens met een beperking
  • dat innovatieve maatregelen zoals besteding van ongebruikte OV-gelden door mensen van AOW-gerechtigde leeftijd, ook zouden moeten gelden voor mensen met een bijstandsuitkering, ongeacht hun leeftijd
  • dat handhaving, toezicht en repressie noodzakelijk is op tijdelijke, permanente obstakels of hindernissen in de Capelse wijken
  • dat beleid moeten worden gemaakt in de gemeentelijke verordening ter bestrijding van het hinderlijk plaatsen van voertuigen, zoals deelscooters e.d. op trottoirs en op voor het voetgangerspubliek toegankelijke plaatsen,

spreekt de Belangengroep Gehandicapten Capelle aan den IJssel de hoop uit

  • dat controle, toezicht en handhaving in de publieke ruimte zal plaats hebben
  • dat de gemeente uitvoering geeft aan de eerder door de gemeenteraad aangenomen Nota Aanpasbaar bouwen en
  • dat daardoor Capelle aan den IJssel de meest toegankelijke gemeente van Nederland zal worden,

en gaat over tot de orde van deze vergadering en over tot de orde van de dag.

Was getekend door de stichting B.G.C., namens deze Sjors Los”.

 

Ander nieuws

Onderzoek jongeren met beperking

Kinderombudsman Stans Goudsmit begint een onderzoek naar hoe kinderen met een beperking letterlijk en figuurlijk tegen obstakels aanlopen in het dagelijks leven. Zij roept kinderen en jongeren op in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel mee te...

Lees meer

De Slimste Gemeente: Wat weet ú van…?

Capelle aan den IJssel: met zeven wijken en daarin weer afzonderlijke specifieke buurten is het voor politici moeilijk een eenduidige beleidslijn te trekken voor mensen met een beperking. De ene beperking is de andere niet. Toch verwacht de BGC dat zaken zoals de...

Lees meer

Hobbel en bobbel in het IJsdans (artikel AD)

Op donderdag 30 september 2021 verscheen in het AD, regio Oost, een artikel over de voetgangersproblemen in Capelle-Schollevaar, met name in het IJsdans. Ook de Lokale Omroep Capelle (FM 105.3) zal er zaterdagmorgen (2 oktober) aandacht aan besteden. Al met al een...

Lees meer

Ontmoetingsplein in de Roo van Capelle

De BGC bezocht de inloop van het Ontmoetingsplein in de Roo van Capelle (bij de Baronie 326, inrit bij De Linie, wijk Oostgaarde). Dit nieuwe plein wordt verzorgd door Aafje (zorgverlener) in samenwerking met jongeren van de stichting BONT (verstandelijke beperking). ...

Lees meer

Een bedrijf starten met een arbeidsbeperking

Mensen die ondanks hun lichamelijke beperking graag een eigen onderneming opzetten, kunnen hier (klik op onderstaande link of kopieer deze) een overzicht vinden van financiële tegemoetkomingen, hoe deze worden aangevraagd en de voorwaarden hiervan....

Lees meer

Aha, AH in de fout

De voorzitter van de BGC, Sjors Los constateerde dat een op-/afrit (en geparkeerd op het trottoir), deze geblokkeerd werd door een bestel/bezorgdienst van AH. De BGC heeft dit bericht inclusief een foto 'bezorgd' bij AH. Een reactie bleef vooralsnog uit.

Lees meer

Openbaar toilet weer beschikbaar op Amnestyplein

Naar aanleiding van een eerdere e-mail (op 6 mei), die de gemeente stuurde naar de BGC, willen wij mededelen dat er vanaf 21 september 2021 weer gebruik gemaakt kan worden van het openbaar toilet. Door de verbouwing van het Stadsplein en RET Metrostation Capelle –...

Lees meer